Forum Młodych - Gniezno - DDM Wiosło Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamieszanie z in vitro...
Autor Wiadomość
44 
katolik

Wysłany: Pon Cze 28, 2010 11:27 pm   Zamieszanie z in vitro...

Jak to właściwie jest? Zatrzymałem się na informacji, jakoby Kościół w Polce kategorycznie stwierdził, że jeśli ktoś popiera metodę in vitro, nie może przyjmować Komunii Św.

Zainteresowałem się tym ponownie przy okazji ingresu. Powszechnym jest zdanie pana Komorowskiego na interesujący mnie temat. Stąd byłem ciekaw czy nie podejdzie, czy też będzie scena, gdy świeżo upieczony Prymas Polski przyjęcia Ciała Chrystusa mu odmówi? Jak się okazało marszałek mógł przyjąć sakrament bez problemu.

Nic już nie wiem... Pewnie najlepiej, gdyby moje wątpliwości rozwiał jakiś ksiądz bądź inna osoba duchowna, ale może jakiś inny użytkownik Forum też jest dobrze rozeznany w temacie?

Od Kościoła oczekuję jasnego i konkretnego przekazu. Tymczasem przy in vitro jestem nieco skołowany...

Z góry dziękuję za jakieś wyjaśnienia!

bart777 
lol

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 12:02 am   

Witaj ;)
Myślę, że ten artykuł daje odpowiedź na Twoje pytanie
http://ekai.pl/wydarzenia...ja-doktrynalna/

pozdrawiam

44 
katolik

Wysłany: Wto Cze 29, 2010 8:22 pm   

Dzięki Bart! Rzeczywiście na niektóre z moich wątpliwości ten tekst odpowiada, ale tym bardziej nie rozumiem jak mógł ukazać się taki komunikat? Rada ds. Rodziny KEP nie wie co może głosić, a czego nie może? A jeśli nie może, to dlaczego się teraz tego wiernym powszechnie nie tłumaczy?

Dużo pytań...

bart777 
lol

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 12:25 am   

Sądzę, że głównym problem jest kwestia komunikacji między jednymi a drugimi.
Istnieje potrzeba wyjaśnienia, które wypowiedzi, zalecenia są wiążące a które mają skłonić do głębszej refleksji, spojrzenia z innej strony na dany temat. Dlatego dobrze, że są takie osoby kompetentne jak ta, która przygotowała ten artykuł, aby rozwiać wątpliwości.

Zastanawia mnie tylko dlaczego w kwestii in vitro mało mówi się o innych metodach np naprotechnologii jako alternatywie

44 
katolik

Wysłany: Sro Cze 30, 2010 4:25 pm   

bart777 napisał/a:
Dlatego dobrze, że są takie osoby kompetentne jak ta, która przygotowała ten artykuł, aby rozwiać wątpliwości.

No tak, ale po pierwsze to nie tłumaczy Rady, a po drugie do ilu osób dotrze taki artykuł? O słynnym komunikacie bardzo głośno było w mediach, o tych wyjaśnieniach nie usłyszymy, dlatego Kościół powinien znaleźć inną metodę na informowanie ludzi. A może sama Rada - nawarzyła piwa, powinna je teraz wypić.

W każdym razie dziękuję za to, że wskazałeś mi ten artykuł.

czarek 
Odn. w Duchu Świętym

Wysłany: Wto Lip 13, 2010 12:48 am   

bart777 napisał/a:
Witaj ;)
Myślę, że ten artykuł daje odpowiedź na Twoje pytanie
http://ekai.pl/wydarzenia...ja-doktrynalna/

pozdrawiam

http://fronda.pl/news/czy...hamps_de_berier ... i nagle okazuje się, że jednak nie wszystko jest takie jasne i proste jak chciały by tego KAI i Aborcza.

ks. Langchamps napisał/a:
Nie można prosto powiedzieć, że niszczenie embrionów, które jest oczywiście zabijaniem, ale nie jest aborcją, podpada pod analogiczne kary kościelne, jakie pociąga za sobą aborcja

Zdaje się, że stanowisko pewnych polityków w sprawie aborcji czy też "kompromisu" aborcyjnego - mała różnica, jest też doskonale znane... I chyba nikt nie powie, ze aborcja nie jest aborcją i w związku z tym nie podpada pod kary kościelne, jakie pociąga za sobą aborcja :roll:

"prawda was wyzwoli" J 8,32b

Odpowiedz do tematu